NEPAL : “om mani padme hum” (1.del)

Nepal. Danes po potovanju, je prva asociacija ob besedi Nepal, kaos. Pred tem je bila prva in edina asociacija Himalaja, narava, divjina. Razlika je očitna. Vse, kar je povezano z Nepalom je prepleteno z revščino in bojem za preživetje. Za obstanek se bojujejo tako ljudje kot živali. Vsi imajo skorajda enake možnosti.
Ob pregledovanju slik se spomini prepletejo z občutki v trenutku narejenega posnetka. Občutki so trpki. Čeprav so slike odete v barve veselja, radosti … nasmehi iz umazanih obrazov veseli, so bili moji občutki vse prej kot radostni in sproščeni. V ljudeh okoli sebe si občutil stisko. Nemir. Meni nepoznan, lahko da je paleta čustev na drugi strani sveta drugačna, ampak občutki evropejske duše so v meni odražali nekaj neopisljivo tesnobnega in ujetega. Hmmm. Začetek ni nič kaj obetaven, ampak tako je če človek hodi naokoli z odprtim srcem 🙂 Seveda so bile tudi oči ves čas na pecljih, ampak srce enostavno ni moralo iz svoje kože in je ves čas ocenjevalo in po svoje okušalo svet v katerem se je znašlo.

Drugače pa … o tem kakšna politična ureditev je trenutno in, katera vera prevladuje, koliko je bruto prihodek na prebivalca itd. Vse to se najde zapisano v tisoč in enem vodiču ali pa vpišeš v google Nepal in potem si pameten za dva, če ne celo za tri 🙂 Moj namen ni predstavitev Nepala skozi številke, dejstva, ampak podati zgodbo vtisov nekoga, ki se poda na pot in nima pojma kaj pričakovati … Zgodba nekoga, ki je uspel prilesti na Kala Patthar in se zazreti v “oči” očaka sveta – Mount Everest (8848 m).

PS: Opis poti sledi v naslednjem/naslednjih prispevku.

Komentiraj